بانی پاک

نکات ایمنی هنگام استفاده از تجهیزات نظافت صنعتی

امروزه استفاده از دستگاه‌ها و تجهیزات نظافت صنعتی یک روش رایج برای بهبود شرایط بهداشتی و نظافتی شرکت‌های بزرگ و مکان‌های صنعتی شده است. با توجه به رواج استفاده از این دستگاه‌ها، آشنایی با  نکات ایمنی هنگام استفاده از تجهیزات نظافت صنعتی یک امر ضروری است. در این مطلب قصد داریم شما را با نکات ایمنی هنگام استفاده از تجهیزات نظافت صنعتی آشنا کنیم که یک مسئله مهم در استفاده از این دستگاه‌ها است.

منظور از تجهیزات نظافت صنعتی چیست؟

اگر بخواهیم ساده بگوییم، تجهیزات نظافت صنعتی به دستگاه‌هایی گفته می‌شود که برای نظافت، شستشو، لایه برداری، رنگ بری و سایر کارهای مشابه در اماکن تجاری و اداری بزرگ و صنعتی استفاده می‌شوند. دستگاه بخارشوی صنعتی و واترجت که ممکن است نام آنها را شنیده باشید نمونه‌ای از این تجهیزات هستند.

نکته قابل توجه درباره تجهیزات نظافت صنعتی این است که با توجه به نیاز محیط و نوع آلودگی‌های محیط می‌توان دستگاهی را انتخاب کرد که متناسب با شدت آلودگی محیط بوده و باعث بهبود کیفیت نظافت و افزایش سرعت نظافت محیط شود.

 نکات ایمنی هنگام استفاده از تجهیزات نظافت صنعتی کدام است؟


پیش از این که به بررسی نکات ایمنی هنگام استفاده از تجهیزات نظافت صنعتی بپردازیم، لازم است بدانید که این دستگاه‌ها انواع مختلفی دارند که نکات ایمنی استفاده از هر یک ممکن است متفاوت باشد؛ به عنوان مثال نکات ایمنی استفاده از مکنده صنعتی با کف شوی صنعتی ممکن است متفاوت باشد؛ در عین حال برای استفاده از این ابزار نکاتی وجود دارد که بین همه آنها مشترک است و باید رعایت شود.

هدف ما از این مقاله، آشنایی با  نکات ایمنی هنگام استفاده از تجهیزات نظافت صنعتی است که بین تمامی این دستگاه‌ها مشترک بوده و مختص به یک دستگاه خاص نیست.

  1. اولین نکته در به کار بردن تجهیزات نظافت صنعتی، مطالعه دفترچه راهنمای آنها است. معمولا در این دفترچه کلیه نکاتی که در کار با دستگاه باید به آن توجه شود ذکر شده است؛ به همین دلیل مطالعه دفترچه راهنمای دستگاه می‌تواند از بسیاری از مشکلات آتی جلوگیری کند. اگر دستگاهی که انتخاب کرده‌اید خارجی است و دفترچه آن به زبانی غیر از فارسی است، از فروشنده بخواهید نکات مهم را درباره آن به شما بگوید.
  2. در هنگام استفاده از دستگاه برای شستشو و نظافت مکان، تنها از موادی به عنوان شوینده و پاک کننده استفاده کنید که مناسب همان دستگاه و محیط است و به آن آسیب نمی‌رساند.
  3. ظرفیت و قدرت دستگاه باید متناسب با نیاز فضای مورد نظر و شدت آلودگی باشد تا بیشترین بازده را به شما بدهد. گرچه ممکن است قیمت دستگاه‌های پرقدرت بالاتر باشد، اما باید حتما متناسب با نیاز شما باشد. به عنوان مثال قیمت کف شوی صنعتی که مناسب اماکن صنعتی با آلودگی بالا است طبیعتا بالاتر از یک کف شوی ساده مناسب اماکن اداری خواهد بود و امکان استفاده از آنها به جای یکدیگر وجود ندارد.
  4. برخی از دستگاه‌های کف شوی صنعتی ممکن است صدای بلندی داشته باشند؛ به همین دلیل اپراتور دستگاه باید کاملا به آن مسلط باشد.
  5. در هنگام استفاده از برخی تجهیزات نظافت صنعتی لازم است دسترسی سایر افراد به محیط محدود شود و تنها اپراتور در محیط حضور داشته باشد. در این مورد از فروشنده دستگاه سوال کنید و نسبت به شرایط استفاده از دستگاه آگاه باشید.
  6. از معتبر بودن گارانتی دستگاه اطمینان حاصل کنید. برای این که مطمئن باشید گارانتی دستگاه معتبر است در اولین قدم باید از یک فروشگاه معتبر مانند بانی پاک خرید خود را انجام دهید. به عنوان مثال برای خرید واترجت لازم است گارانتی معتبری وجود داشته باشد تا در صورت بروز مشکل از آن استفاده کنید.
  7. سایر کارگران باید از برنامه نظافت آگاه باشند. با فرض اینکه همه این بررسی‌ها انجام شده‌اند، باز هم رعایت هوشیاری محیط هنگام کار با دستگاه مورد نظر ضروری است.
  8. پوشیدن لباس محافظ شخصی مناسب می تواند شما را در حین استفاده از تجهیزات تمیز کردن زمین ایمن نگه دارد.به عنوان مثال، چه بر روی اسکرابر سوار شوید یا یک پاک کننده را از پشت هل دهید، باید از عینک ایمنی برای محافظت از چشمان خود استفاده کنید.
  9. افرادی که گوش های حساسی دارند باید هنگام استفاده از این تجهیزات از گوش گیر استفاده کنند.
  10. از مهم ترین نکات ایمنی هنگام استفاده از تجهیزات نظافت صنعتی این است که باید از کفش‌های غیر لغزنده استفاده شود. پاک‌کننده‌های صنعتی زمین را بسیار براق و لیز می‌کنند؛ بنابراین باید از کفش غیر لغزنده استفاده شود تا از سقوط و زمین خوردن اپراتور دستگاه جلوگیری شود.
  11.  اگر دستگاه به گونه‌ای است که اپراتور باید سوار آن شود، توصیه می‌کنیم حتما کمربند ایمنی دستگاه بسته شود تا از افتادن از روی دستگاه، بروز حادثه و آسیب دیدن فرد جلوگیری شود.
  12. آموزش کار با دستگاه برای افزایش ایمنی همه کارکنان بسیار مهم است. فقط کسانی که توسط یک متخصص معتبر آموزش دیده‌اند باید مجاز به کار با دستگاه کف شوی صنعتی باشند. در همین راستا، دستگاه نباید توسط افرادی که فاقد مجوز مناسب هستند استفاده شود.

نکات نگهداری دستگاه نظافت صنعتی


اولین و مهم‌ترین نکته در نگهداری دستگاه‌های مظافت صنعتی چک کردن منظم سلامت دستگاه است. هر دستگاه باید قبل از هر بار استفاده از نظر علائم آسیب مکانیکی بررسی شود؛ به عنوان مثال باید حتما بررسی شود که سیم‌های دستگاه دچار فرسودگی و پوسیدگی شده‌اند یا خیر.

نکته بعدی این است که کلیه قسمت‌های دستگاه و کنترل کننده‌ها باید به درستی کار کنند. به علائمی مانند کلید خاموش شدن اضطراری دستگاه توجه ویژه‌ای داشته باشید. دستگاهی که به درستی نگهداری شود می‌تواند سال‌ها استفاده ایمن را فراهم کند و احتمال بروز حادثه و آسیب دیدگی را به شکل قابل توجهی کاهش دهد.

برای اطمینان از کارکرد صحیح دستگاه از خدمات تعمیر و چک دوره‌ای دستگاه استفاده کنید که به شناسایی مشکلات پیش از وقوع حادثه یا خراب شدن دستگاه کمک می‌کند.

همان طور که در قسمت قبل هم اشاره کردیم، تنها از محلول‌ها و موادی استفاده کنید که مناسب دستگاه است. استفاده از محلول‌های شوینده‌ای که مناسب دستگاه نیستند ممکن است مکانیسم‌های داخلی دستگاه را دچار اختلال کرده و باعث آسیب یا فرسودگی آن شوند.

نکته مهم دیگر این است که پس از هر بار استفاده، کلیه قطعات دستگاه باید تمیز شده و بررسی شوند تا در صورت مشاهده هرگونه مشکل، اقدامات لازم انجام شود.

برای برخی از دستگاه‌ها مانند کف شوی صنعتی، لازم است برخی قطعات مانند تی و برس به صورت دوره‌ای تعویض شوند؛ در چنین دستگاه‌هایی انجام بررسی دوره‌ای و ماهانه برای تعویض این قطعات ضروری است.

بهتر است پیش از استفاده از تجهیزات نظافت صنعتی، زباله‌ها و آلاینده‌های درشت جمع آوری شوند تا دستگاه در برخورد با آنها آسیب نبیند. این آلاینده‌ها اغلب باعث آسیب دیدن برش و تی دستگاه‌ها می‌شوند و قدرت نظافت دستگاه را کاهش می‌دهند.