بانی پاک

نظافت مکانیزه؛ تعریف و بررسی مزایا آن

 نظافت مکانیزه؛ تعریف و بررسی مزایا آن

امروزه، رشد فناوری‌، موجب به وجود آمدن ابزار آلاتی پیشرفته شده است که در بسیاری از امور زندگی کمک‌کننده هستند و امور مختلف را آسان می‌کنند. نظافت و شستشو، یک امر جدا نشدنی از زندگی روزمره همه‌ی افراد، در هر مکان و زمانی است و به دلیل سرعت گرفتن زندگی‌ها، استفاده از روش‌های سنتی برای نظافت، منسوخ شده و نتایج خوبی را حاصل نمی‌شوند. به همین دلیل، ابزار و دستگاه‌های زیادی به وجود آمده و مفهومی به نام نظافت مکانیزه را ایجاد کرده اند. این دستگاه ها کارکرد‌های تخصصی را ارائه کرده و فرآیند شست و شو و نظافت را تسهیل می‌بخشند. علاوه‌بر این، موجب صرفه جویی در هزینه‌ها، افزایش راندمان کاری، به کارگیری نیروی انسانی کم‌تر و از همه مهم‌تر، افزایش کیفیت شستشو می‌شوند. در این مقاله قصد داریم تا به توضیح نظافت مکانیزه و معرفی دستگاه‌های نظافتی مکانیزه مورد استفاده، بپردازیم.

نظافت مکانیزه به چه معناست؟


همان‌طور که گفته شد، نظافت، امری جدانشدنی از زندگی همه‌ی افراد بوده و نقش مهمی را زندگی ما ایفا می‌کند. چرا که با سلامتی ما در ارتباط بوده و همچنین در صورت عدم رعایت بهداشت و ‌نظافت یک محل، می‌تواند جلوه‌ای نامناسب نیز به محیط ببخشد.
فضا‌های زیادی، در اماکن مختلف مانند سطوح کف ادارجات، کارخانجات و همچنین تمامی سطوح برخی از فضا‌ها مانند بیمارستان‌ها و مراکز درمانی، محل تجمع آلودگی‌ها، میکروب‌ها و باکتری‌ها بوده و نیاز به نظافت عمیق و اصولی دارند. امروزه، به دلیل عدم توانایی روش‌های سنتی و دستی شستشو، در نظافت درست و اصولی و ارائه‌ی برخی ویژگی‌ها مانند شستشو در ابعاد وسیع، از نظافت مکانیزه استفاده می‌شود. دستگاه‌های زیادی برای این منظور وجود دارند که هر یک از آن‌ها برای سطوح مختلف مورد استفاده قرار می‌گیرند. تجهیزات مکانیزه، از کارآمد‌ترین وسیله‌ها برای نظافت هستند که موجب کاهش هزینه‌های مربوط به نظافت، افزایش راندمان کاری و سرعت نظافت، کاهش به کارگیری نیرو‌های انسانی و ارايه‌ی استاندارد‌های بهداشتی، می‌شوند. این تجهیزات مکانیزه، بسیار متنوع بوده و انواع مختلفی از آن‌ها، در طراحی‌ و با کاربرد‌های گوناگونی، در بازار عرضه شده‌اند.
به طور کلی، نظافت مکانیزه، به معنی تمیز کردن یک سطح یا محیط، با روش‌های کاملا مکانیزه است به طوری که نیازی به نیروی مضاعف برای پاکیزگی بیشتر وجود ندارد.
برای نظافت و شستشوی هر سطح و محیطی، یک دستگاه مکانیزه خاص وجود دارد که ویژگی‌های مربوط به نظافت آن سطح را ارائه میدهد. در ادامه، به برخی از دستگاه‌های نظافتی مکانیزه هر سطح، پرداخته شده است.

معرفی مهم‌ترین دستگاه ها در نظافت مکانیزه


تجهیزات نظافتی مکانیزه، از تنوع و گستردگی بالایی برخوردار هستند و انواع مختلفی از آن‌ها برای سطوح مختلف وجود دارد.
این تجهیزات، دارای قابلیت شستشو سطوح کف و خشک کردن آن،
جمع‌آوری ضایعات در محیط‌های صنعتی، نظافت برخی از سطوح دور از دسترس و غیره هستند. برخی از این دستگاه‌های مکانیزه عبارتند از: اسکرابر یا زمین‌شوی صنعتی،  جارو صنعتی ، واترجت‌های صنعتی، مکنده‌های صنعتی و غیره.
همانطور که گفته شد، هر یک از این تجهیزات نظافتی مکانیزه، برای اماکن مختلف و با کاربرد‌های مختلف هستند. در ادامه، برخی از مهم‌ترین نمونه‌های این دستگاه‌ها، معرفی شده‌اند.

ابزار نظافت مکانیزه سطوح کف

تعداد زیادی از تجهیزاتی که اشاره شد، برای شستشوی سطوح کف مورد استفاده قرار میگیرند و به طور کاملاً تخصصی، به شستشو و نظافت کف، میپردازند. برای مثال:    واترجت صنعتی   ، اسکرابر یا  زمین‌ شوی صنعتی  و… .

جاروبرقی صنعتی

جاروبرقی‌ها، از اعضای جدانشدنی نظافت مکانیزه، به خصوص در صنعت به شمار می‌آیند و به همین دلیل، انواع مختلفی از آن‌ها، در مدل‌ها و ابعاد مختلف، در محیط‌های مختلف مورد استفاده قرار می‌گیرند. جاروبرقی‌ها از خانواده‌ی مکنده‌های صنعتی بوده که نمونه‌های دیگری از آن، مانند مکنده‌ نیمه‌صنعتی نیز موجود است. از این دستگاه‌ها، برای جمع‌آوری ضایعات و مواد زائد موجود در کف و مکان‌های غیر قابل دسترس کارخانجات استفاده می‌شود. انتخاب یک جاروبرقی صنعتی مناسب، می‌تواند تسهیل‌کننده‌ی بسیار از امور باشد. البته انواع دیگری از این جاروها وجود دارند که هر یک برای انجام عملیات مخصوصی طراحی شده‌اند. برای مثال: جاروهای خانگی، سطلی، کارواشی، و غیره.

نظافت مکانیزه چه مزایایی دارد؟


تجهیزات و وسایل مورد استفاده برای نظافت مکانیزه، کاربرد‌ها و مزایای بسیار زیادی دارند. شاید مهم‌ترین مزیت این ابزار، افزایش کیفیت امر نظافت در محیط‌های صنعتی باشد. افزایش سرعت نظافت، کاهش هزینه‌های مربوطه، کمک به راندمان کاری نیرو‌های خدماتی و غیره، از دیگر مزایای مهم این دستگاه‌ها است. در ادامه به چند مورد از مزایا و کاربرد‌های نظافت مکانیزه و تفاوت آن با نظافت سنتی، به طور کامل پرداخته شده است.

۱- سرعت بخشیدن به فرآیند نظافت

سرعت بخشیدن به هر کاری، امر مهمی است و موجب بالا بردن راندمان کاری می‌شود. یکی از مهم‌ترین مزایای نظافت مکانیزه نیز، سرعت بخشیدن به امر نظافت است. امروزه با گسترش صنعت و افزایش فضا‌های عمومی در ابعاد وسیع، سرعت بخشیدن به کار‌ها، اهمیت بالایی پیدا کرده است. این امر در مورد نظافت نیز صادق است و دیگر نمی‌توان مانند گذشته، برای نظافت فضاهای مختلف، از شستشوی سنتی و دستی استفاده کرد. دستگاه‌های نظافت مکانیزه مانند زمین‌شوی صنعتی، توانایی شستشوی فضایی به مساحت ۵۰۰۰ متر مربع را در یک ساعت دارند. که این بسیار سریع‌تر از شستشوی همین ابعاد فضا، به وسیله‌ی نیروی انسانی می‌باشد و همچنین، سرعت نظافت را ۵ الی ۳۰ برابر افزایش داده و مقرون به صرفه‌تر است.

۲- کیفیت بالای شستشو

روش‌های سنتی شستشو، گاهی در شستشو و از بین بردن کامل آلودگی‌ها، ناتوان بوده و عملکرد خوبی ندارند. گاهی این عدم نظافت، موجب تجمع آلودگی‌ها، چربی‌ها و حتی تغییر رنگ سطوح می‌شود. به همین منظور از سیستم‌های مکانیزه، برای تمیزکاری استفاده می‌شود که بسیار کارآمد‌تر هستند و به بهداشت هرچه بیشتر محیط، سلامت و نگهداری و حفظ سطوح کمک می‌کنند.


۳- قابلیت خشک کردن زمین

باقی ماندن رطوبت بر روی سطوح مختلف، موجب جذب هرچه بیشتر باکتری‌ها و آلودگی‌ها شده و همچنین، موجب باقی ماندن رد لکه‌های آب بر روی سطوح می‌شود که جلوه‌ای نامناسب به فضا می‌بخشد. این همان اتفاقی است که اغلب اوقات در نظافت به روش‌های سنتی رخ می‌دهد. چرا که ابزارالات در این روش، توانایی خشک کردن سطوح به طور کامل را ندارند و علاوه‌بر این، خشک شدن زمین در معرض هوا نیز، زمان‌بر است. به همین جهت، در چنین مواقعی، دستگاه‌های شستشوی مکانیزه، یاری دهنده هستند چرا که توانایی خشک کردن کامل سطوح، را دارند. برای مثال دستگاه اسکرابر، دارای قدرت مکش بالا و سیستم تی هلالی است که، رطوبت زمین را تا حد زیادی از بین می‌برد.

۵- صرفه‌جویی در مصرف آب و مواد شوینده

امروزه تاکید زیادی بر حفظ منابع طبیعی و محیط زیستی وجود دارد و به همین دلیل افراد زیادی از مصرف بالای آب و برق اجتناب می‌کنند. فناوری روز دنیا نیز به سمت حفظ و نگهداری محیط زیست و منابع مربوط به آن، حرکت کرده و ابزاری را به این منظور طراحی و تولید می‌کند. دستگاه‌های نظافت مکانیزه، یکی از این ابزار‌ها هستند.
به کارگیری روش شستشوی سنتی، موجب هدر رفت آب، برق، زمان و‌ افزایش هزینه‌ها می‌شود. به همین منظور از سیستم‌های مکانیزه، مانند  مکنده صنعتی ، اسکرابر و …، استفاده می‌شود.

۶- استاندارد‌های بهداشتی بالا

البته که نظافت و بهداشت، نکته‌ای بسیار مهم برای همه‌ی سطوح و مکان‌ها هستند اما نظافت برخی از این اماکن، به دلیل اینکه با سلامت افراد در ارتباط است، از اهمیت ویژه‌ای برخوردار می‌باشد. برخی از این فضا، عبارتند از بیمارستان‌ها و فضاهای درمانی، کارخانجات فعال در صنایع غذایی، مدارس و مهد کودک‌ها، رستوران‌ها و غیره.
به همین دلیل، کیفیت بهداشت و رعایت استاندارد‌های بهداشتی، باید در حد بالایی رعایت شود. به همین منظور از نظافت مکانیزه و دستگاه‌های مکانیزه استفاده می‌شود که سطح بالایی از نظافت و بهداشت را ارائه می‌دهند. برخی از این دستگاه‌ها، مانند اسکرابر صنعتی، مجهز به سیستم آنتی باکتریال هستند و کیفیت شستشوی سطوح را افزایش می‌دهند.


نظافت مکانیزه در چه مکان هایی قابل انجام است؟

از نظافت مکانیزه و دستگاه‌هایی که به این منظور مورد استفاده قرار می‌گیرند، اغلب در فضاهایی با وسعت و مساحت بالا استفاده می‌شود. فضاهایی که نظافت آن‌ها توسط نیروی انسانی و به صورت دستی، امری غیر ممکن است و باید از این دستگاه‌ها کمک گرفته شود. برای مثال می‌توان به فضاهایی مانند فرودگاه‌ها، فروشگاه‌های بزرگ، کارواش‌ها، مساجد و کلیساها، کارخانجات، ادارات، رستوران‌های بزرگ، بیمارستان‌ها و مراکز درمانی و غیره، اشاره کرد. البته این به این معنا نیست که نمی‌توان این دستگاه‌ها را در فضاهای کوچک‌تر به کار برد، بلکه از برخی از این دستگاه‌ها برای نظافت منزل و شستشوی برخی از اسباب و وسایل منزل نیز، استفاده می‌شود.