بانی پاک

قبل از شروع اقدامات نظافتی بیمارستان، مهم است که از خود و کارکنان خود محافظت کنید. همیشه از تجهیزات محافظ شخصی (PPE) مانند دستکش، ماسک یا عینک ایمنی استفاده کنید

نظافت بیمارستان در 8 مرحله؛

بر کسی پوشیده نیست که بیمارستان‌ها مملو از مواد عفونی هستند. میکروب‌های موجود در هوا که با سیستم تنفسی انسان در تماس هستند یکی از راه‌هایی به شمار می‌روند که عفونت ها را از فردی به فرد دیگر منتقل می‌کنند. رعایت دستورالعمل‌های بهداشتی نظافت بیمارستان کمک می‌کند که این خطر تا حد امکان به حداقل برسد.
ضد عفونی نکردن حتی یک سطح می‌تواند منجر به ابتلای کارکنان بیمارستان یا بیماران به بیماری‌های خطرناک شود. برای نظافت بیمارستان مواد ضدعفونی‌کننده و دستگاه‌های خاصی مانند  سوئیپر  و   مکنده صنعتی   وجود دارند که در ادامه مقاله به بررسی آن‌ها خواهیم پرداخت.

مراحل نظافت بیمارستان

بیشتر بیمارستان‌ها دستورالعمل‌‌های نظافتی مشابهی دارند، اما لزوماً همه آنها باهم یکسان نیستند. برای پاکسازی بیمارستان به عنوان یک محل مستعد آلودگی، چند مرحله وجود دارد که در ادامه هریک را با جزئیات بررسی خواهیم کرد.


1) رعایت احتیاط‌های لازم

قبل از شروع اقدامات نظافتی بیمارستان، مهم است که از خود و کارکنان خود محافظت کنید. همیشه از تجهیزات محافظ شخصی (PPE) مانند دستکش، ماسک یا عینک ایمنی استفاده کنید. در یک بیمارستان، ممکن است بخواهید یک روپوش پلاستیکی بپوشید تا از ورود مواد عفونی به لباس‌هایتان جلوگیری کند.
اگر دارای بیماری خاصی هستید، از نظافت کردن مراکز بهداشتی دوری کنید؛ زیرا بیشتر مستعد ابتلا به عفونت خواهید بود. اگر در حال پاکسازی زباله‌های خطرناک هستید، مطمئن شوید که محفظه مهر و موم شده باشد و آن را با احتیاط به محل دفع زباله حمل کنید. انجام این اقدامات ایمنی ساده یکی از موثرترین راه‌ها برای محدود کردن گسترش عفونت است .

2) استفاده از مواد ضدعفونی کننده با کیفیت

معمولا پاک کننده‌هایی که در فروشگاه‌ها فروخته می‌شوند به اندازه کافی قدرتمند نیستند که پاکیزگی مورد نیاز یک مرکز بهداشتی را تضمین کنند. در عوض، شما باید از ضدعفونی کننده استفاده کنید. این مواد شیمیایی قدرتمند تقریباً 99 درصد میکروب‌های موجود در بیمارستان‌ها را از بین می‌برند.
بنابراین لازم نیست قبل از پاک کردن، صبر کنید تا مایع برای مدتی روی سطوح بماند. این روزها، حتی گزینه‌های ضدعفونی‌کننده سازگار با محیط زیست نیز وجود دارند که می‌توانید از آنها برای محافظت از خود و محیط‌زیست استفاده کنید.

3) تمیزکاری بیشتر در صورت شک داشتن

اگر متوجه شدید ناحیه‌ای باز هم آلوده است، آن را دوباره تمیز کنید؛ حتی اگر قبلاً به آن رسیدگی شده باشد. بهتر است با تمیزکردن آن برای بار دوم ایمن بمانید تا مطمئن شوید که همه مواد عفونی را از بین برده اید.

4) توجه به جزئیات

دستورالعمل‌های نظافتی بیمارستان اغلب بسیار دقیق است تا اطمینان حاصل شود که اتاق‌ها، راهروها و فضاهای مشترک تا حد امکان تمیز هستند. یعنی باید به جزئیات چیزی که تمیز می‌کنید دقت کنید. نرده‌های تخت، دستگیره ها و صفحه کلیدهای تلفن، کنترل از راه دور، میز و سطوح دیگر، سطل زباله و هر چیز دیگری که ممکن است شخصی با آن تماس پیدا کند را ضدعفونی کنید.
هنگام شستن زمین، به صورت «S» به عقب بشویید تا مطمئن شوید که کل منطقه تمیز می‌شود. اگر مجبور شدید وسایل را جابجا کنید. حتی دریچه‌ها و سایر واحدهای تهویه مطبوع باید گردگیری و تمیز شوند، همچنین وسایل روشنایی و سقف‌ها.

5) دقت به استاندارد پاتوژن‌های منتقله از خون

استاندارد OSHA برای پاتوژن‌های منتقله از خون در همه دستورالعمل‌های نظافتی بیمارستان بسیار مهم است. این استاندارد قوانینی را در هنگام کار در یک محل کاری که ممکن است حاوی مایعات بدنی عفونی مانند خون و بزاق باشد تعیین می‌کند. بیمارستان‌ها رایج‌ترین مکان‌ها برای یافتن این مایعات هستند؛ بنابراین ضروریست که استانداردها را جدی بگیرید و از تمام پروتکل‌های دیکته شده پیروی کنید.

6) استفاده از تجهیزات تمیز

بعد از تمیزکاری یک زمین، سر وسیله پاک‌کننده را با یک سرس تمیز جایگزین کنید. پس از ضد عفونی کردن یک منطقه، دستکش‌های خود را پشت و رو کرده و دور بیندازید و دست‌های خود را بشویید. ممکن است از ضدعفونی کننده دست استفاده کنید، اما هیچ جایگزینی برای آب گرم و صابون ضد باکتری وجود ندارد. هرگز از همان PPE برای تمیز کردن یک ناحیه جدید استفاده نکنید؛ زیرا ممکن است ناخواسته عفونت را از این طریق گسترش دهید.

7) داشتن چک لیست نظافتی

برای اطمینان از اینکه هیچ یک از مراحل دستورالعمل های پاکسازی بیمارستان را از دست نمی‌دهید، یک چک لیست تهیه کنید. نرم‌افزارهایی مانند Janitorial Manager با چک‌لیست‌های قابل تنظیمی که می‌توانید از دستگاه تلفن همراه خود به آن دسترسی داشته باشید، این کار را آسان کرده و می‌توان آن‌ها را در هر زمان تغییر داد تا با قوانین جدید بیمارستان سازگار شود.
یک چک لیست به شما کمک می‌کند تا تمام جزئیات دقیق تمیز کردن بیمارستان را به خاطر بسپارید. حتی کهنه‌کاران باتجربه نیز می‌توانند از چک‌لیست بهره‌مند شوند.

8) دور ریختن اصولی وسایل تیز

پرسنل بیمارستان واقعاً باید مسئول چیزهای تیز مانند سوزن باشند، اما گاهی اوقات ممکن است چیزی روی زمین پیدا کنید یا ممکن است یک بطری شیشه‌ای بیفتد و بشکند. همه آنها را باید در یک سطل تیز قرمز که در اکثر بیمارستان‌ها به راحتی پیدا می‌شود، دور ریخت. دور انداختن این وسایل در سطل مخصوص وسایل تیز به جلوگیری از بریدگی‌های تصادفی کمک می‌کند، که می‌تواند منجر به عفونت شدید شود، حتی اگر زخم به اندازه نوک سوزن باشد.

نکته مهم: عدم پیروی از دستورالعمل های نظافتی بیمارستان شاید منجر به جریمه نشود، ولی عواقب نامطلوبی می‌تواند به همراه داشته باشد. بدترین حالت این است که کارگر، بیمار یا پزشک، به یک بیماری شدید مبتلا شود.

بهترین دستگاه ها برای نظافت بیمارستان

دستگاه‌ها و تجهیزات مختلفی برای پاکسازی محیط بیمارستانی و بهداشت و درمانی هستند که باعث افزایش سرعت، کیفیت و کارایی فرایند نظافتی می‌شوند. استفاده از این دستگاه‌ها به کاهش زمان، هزینه و انرژی لازم برای نظافت محیط‌های درمانی کمک می‌کند. از جمله تجهیزاتی که در بیمارستان‌ها و مراکز درمانی مورد به کار می‌روند می‌توان به   زمین شوی صنعتی  ، جاروبرقی‌ها و   بخارشوی صنعتی   اشاره کرد.
توجه به نکات بهداشتی در محیط درمانی امری ضروری محسوب می‌شود و به کمک این دستگاه‌های تمیزکاری صنعتی و اصول دقیق پاکسازی بیمارستان، می‌توان کیفیت بهداشت در این محیط‌ها را افزایش داده و از انتقال بیماری به محیط‌های اطراف و یا سرایت باکتری و میکروب از فردی به فردی دیگر تا حد بسیار زیادی جلوگیری به عمل آورد.

مواد ضدعفونی برای نظافت بیمارستان





به غیر از پاکسازی فیزیکی بیمارستان به وسیله دستگاه‌های صنعتی، با روش‌های گندزدایی یا ضدعفونی(disinfection) و استریل كردن (sterization )نیز می‌توان اقدامات نظافتی را انجام داد. گندزدایی به معنی از بين بردن ميکروارگانيسم‌های فعال و یا کاهش تعداد آنها دراشياء بی جان تاحدی که برای سلامتی مضر نباشد. استفاده از هر نوع مواد گندزدا چالش‌های خاص خود را دارد. استریل کردن نیز به دو شيوه شيميایی و گرمایی انجام می‌شود. طی این عمل کليه ميکروارگانيسم‌های زنده از جمله ویروس‌ها و اسرورها از بين می‌روند.
انتخاب محصول تمیزکننده مناسب برای اتاق بیمار می‌تواند یک فرآیند پیچیده باشد. پس باید مزایا و معایب هر ماده پاک کننده را در نظر بگیرید. ضدعفونی کردن اصولی، خطر ابتلا به عفونت‌های بیمارستانی را کاهش می‌دهد. در حال حاضر، پنج ماده شیمیایی اصلی ثبت شده توسط EPA وجود دارد که بیمارستان‌ها برای ضدعفونی کردن از آنها استفاده می‌کنند که عبارتند از: آمونیوم کواترنر،  هیپوکلریت  ، پراکسید هیدروژن تسریع شده، فنولیک‌ها و اسید پراستیک.

چرا نظافت بیمارستان اهمیت دارد


رعایت نظافت و بهداشت در هر مکان عمومی یک اصل مهم است، اما در بیمارستان ها و مراکز درمانی این مسئله اهمیت دو چندان پیدا می کند؛ زیرا انتشار میکروب ها می‌تواند افرادی را که در حال حاضر مستعد بیماری هستند به خطر بیندازد. عفونت بیمارستانی نامی است که به عفونت‌های داخل بیمارستان اطلاق می‌شود که با بیماری اصلی تحت درمان ارتباطی ندارند.
به گفته وزارت بهداشت، خدمات بهداشتی برای درمان این عفونت ها هزینه‌های زیادی در پی دارد. بنابراین، حفظ استانداردهای نظافتی در بالاترین سطح نه تنها برای رعایت قوانین مهم است، بلکه به صرفه جویی در زمان و هزینه خدمات مراقبت‌های بهداشتی نیز کمک می‌کند. پاکیزگی بیمارستان نقش مهمی در سلامت و ایمنی جامعه دارد، زیرا باعث کنترل شیوع عفونت می‌شود.